Nieuws...

donderdag 28 maart 2013

Ex-topsportdisciplines verliezen meer dan 400.000 euro topsportmiddelen

Op 6 december 2012 werd het Topsportactieplan Vlaanderen III 2013 – 2016 bekendgemaakt door de Vlaamse minister van Sport Philippe Muyters. De bijbehorende hernieuwde Topsporttakkenlijst, die grotendeels de decretale subsidiering van de sporttakken regelt, zorgde voor een aantal winnaars en verliezers. De grote verliezers op de dag van Sinterklaas waren handbal, squash, taekwondo en boogschieten. Ulla Werbrouck: “Door hun degradatie verliezen deze vier sporttakken in 2013 meer dan 400.000 euro aan specifieke topsportmiddelen.”

Het Topsportactieplan Vlaanderen III met de hernieuwde Vlaamse Topsporttakkenlijst 2013 – 2016 voor de Olympiade Rio zorgde toch wel voor een serieuze aardverschuiving voor de topsportfinanciering van een heel aantal sporttakken. Zo werden paardrijden, zeilen en hockey sindsdien ingedeeld in categorie A. Andere sporttakken werden na Londen echter gedegradeerd. Zo vielen voetbal en basketbal van categorie 1 terug naar categorie 2. Triatlon en roeien maakten dezelfde tuimeling van categorie 2 naar 3. De grootste verliezers waren echter handbal, squash, taekwondo en boogschieten. Zij werden niet langer weerhouden op de hernieuwde Topsporttakkenlijst. Ulla Werbrouck: “De topsporttakken werden allen beoordeeld op basis van vier criteria, zijnde de topsportstructuur en werking, de resultaten, de uitstraling in het binnenland en de uitstraling in het buitenland. Op basis daarvan werd een nieuw indeling gemaakt en de vier aangehaalde sporttakken zijn de grootste slachtoffers van deze evaluatie gebleken. Doordat ze niet langer weerhouden zijn als topsport verliezen de sporttakken ook de decretale subsidies voor de facultatieve opdracht topsport.”


Minister Muyters gaf echter begin december 2012 aan (het was dan ook Sinterklaas) dat er voor de vier betreffende sporttakken een overgangsfinanciering zou voorzien worden voor 2013. Vlaams volksvertegenwoordiger Ulla Werbrouck vroeg minister Muyters dan ook naar de concrete overgangsmaatregelen. Ulla Werbrouck: “Handbal zal in 2013 156.450 euro krijgen en 21.600 euro in 2014. Taekwondo kan nog rekenen op 119.000 euro in 2013. Squash en boogschieten moeten het stellen met 30.000 euro in 2013. In totaal moeten de 4 sportfederaties het in 2013 rooien met 412.445 euro minder topsportmiddelen. Voor 2014, wanneer de overgangsfinanciering wegvalt voor alle sporttakken behalve handbal, gaat het zelfs over 726.295 euro.”

De betrokken sportfederaties zullen hun topsportbeleid zodoende in de periode 2013 – 2016 moeten uitvoeren met een pak minder middelen dan voorheen. Het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat de kwaliteit van hun topsportbeleid hieronder zal leiden. Ulla Werbrouck: “De overgangsmaatregel van de minister stelt de federaties in staat om zich in 2013 voor te bereiden op het volledig wegvallen van de topsportmiddelen. Maar we moeten eerlijk durven zijn. Het wegvallen van deze middelen zal zich binnen deze federaties hard laten voelen en een grote impact op hun gevoerd topsportbeleid inhouden. Maar wanneer er keuzes gemaakt worden zijn er nu eenmaal altijd winnaars en verliezers. De toekomst zal uitwijzen of de minister van Sport het bij het rechte eind had.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten